Cook, love and be happy!

W dniach od 12 do 16 listopada uczniowie naszej szkoły w ramach projektu Erasmus + „Kiss The Cook. European Open Table for Happy M-EAT-ings!” gościli z wizytą w Niemczech. Szczęśliwa piątka naszych uczniów, która wyjechała to: Michał Łaszkiewicz (IIe), Zuzanna Rumak (IId), Miłosz Skucha (IId), Karol Wiśniewski (IIe) oraz Karolina Zielonka (IId). Opiekunami uczniów były Panie Joanna Węgłowska (koordynator projektu) i Katarzyna Zezula. Cały projekt dotyczy zdrowego odżywiania się oraz propagowania idei SLOW FOOD. Program pobytu był bardzo intensywny oraz obfitował w niezapomniane wrażenia i przeżycia. W projekt zaangażowane są Irlandia, Niemcy, Polska, Portugalia oraz Włochy.

Już po przylocie do Frankfurtu na lotnisku uczniowie zaczęli nawiązywać pierwsze znajomości i sprawdzać swoją znajomość języka angielskiego. Po dotarciu do malowniczego miasteczka Beerfelden wszyscy zostali powitani przez niemieckich gospodarzy, a w szkole odbyły się pierwsze zajęcia integracyjne. O godzinie 19.00 uczniowie zostali zabrani przez rodziny miejscowych uczniów do domów, w których gościli przez cały pobyt.

We wtorek zaczęliśmy od zaprezentowania naszych szkół. Każda z grup przygotowała prezentację na temat swojej szkoły. Przygotowany przez naszych uczniów film o II LO dostał największe brawa. Salwy śmiechu pojawiły się dokładnie tam, gdzie były oczekiwane. Uczestnicy mieli również za zadanie omówić wybrany lokalny produkt żywnościowy oraz zwycięskie logo projektu. Nasze logo, projektu Amelii Gumińskiej z klasy 1b, zajęło zaszczytne drugie miejsce. Wygrało logo zaproponowane przez Portugalię. Później mogliśmy bezkarnie oddać się konsumpcji owych produktów charakterystycznych dla naszych krajów, co wprawiło wszystkich w ogromną radość. Po drugim śniadaniu zwiedzaliśmy tamtejszą szkołę i zażywaliśmy rekreacji na basenie, aby zachować równowagę między zdrowym jedzeniem, a odpowiednią dawką ruchu. Po południu po lunchu, aby również spalić kalorie, udaliśmy się na wielogodzinny spacer po lesie. Pogoda była iście bajeczna, więc spacer po skąpanym w słońcu lesie przyniósł nam wiele radości. Po tak aktywnym dniu przyszedł czas na wspólną kolację oraz powrót do niemieckich rodzin.

Środa zaczęła się równie ciekawie - warsztatami z gotowania ze znanymi w Beerfelden profesjonalnymi kucharzami z restauracji Grüner Baum, którzy są absolwentami Oberzent Schule. Uczniowie pod okiem fachowców ugotowali pyszną zupę oraz przygotowali jeszcze lepsze zdrowe hamburgery. Po tak przygotowanym idealnym posiłku wyruszyliśmy na wycieczkę do Frankfurtu. Mieliśmy tam okazję podziwiać przepiękną panoramę nowoczesnego Frankfurtu na tarasie widokowym jednego z najwyższych budynków w mieście – Maintower. Podczas spaceru po dzielnicy Innenstadt uczniowie fotografowali witryny sklepowe z produktami spożywczymi, które zachęcały do zdrowego żywienia w stylu „slow food” oraz przeprowadzili ankietę wśród napotkanych przechodniów dotyczącą ich nawyków żywieniowych. Była to świetna okazja, żeby jeszcze więcej mówić po angielsku.

W czwartek wystartowaliśmy o 9.00 do Heidelbergu. Zwiedzaliśmy tam urokliwie położony zamek. Przewodniczka po zamku przytoczyła wiele interesujących faktów z historii tego miejsca. Znajduje się w nim Wielka Beczka (Großes Fass) – największa beczka do wina na świecie. Ma pojemność ponad 200 tys. litrów i powstała w 1751 roku. Z zamku niespiesznie ruszyliśmy do centrum zabytkowego miasta, gdzie między innymi mieliśmy za zadanie zrobić zakupy na przyjęcie, które miało odbyć się wieczorem. Decyzję co zakupić uczniowie musieli podjąć sami, wiedząc jedynie, że tematyka przyjęcia zamyka się w tym jednym zdaniu European Open Table for Happy M-EAT-INGS. Oczywiście nie mogło być inaczej, uczniowie spisali się rewelacyjnie - zrobili m.in. domowej roboty chipsy z ziemniaków, mini kanapki z chleba razowego z masłem orzechowym i bananem, tortillę i koreczki owocowe. W trakcie przyjęcia wybraliśmy również logo projektu. Zwyciężyło logo zaprojektowane przez uczennicę z Portugalii. Po udanej zabawie wszyscy rozeszli się po raz ostatni do „swoich niemieckich rodzin”.

Po powrocie do Beerfelden uczniowie udali się do miejscowej kawiarni na słodkie warsztaty z robienia czekolady. Zajęcia przyniosły wiele radości, a czekolada zrobiona przez uczniów była naprawdę wyjątkowa.

W piątek nadszedł czas pożegnania. Wcześniej jednak udaliśmy się na zdrowe śniadanie do miejscowego bistro. Właściciele tego miejsca bardzo się postarali - wybór był ogromny, wszyscy wyszliśmy zachwyceni. Uczniowie stwierdzili też jednogłośnie, iż czas pożegnania nadszedł zbyt szybko. Uściskom i łzom nie było końca.

Zmęczeni, ale szczęśliwi dotarliśmy do Elbląga w nocy. Mamy nadzieję, że przyjaźnie zawarte podczas wymiany przetrwają, a cała wiedza kulinarna zostanie w naszych głowach. Nauczyliśmy się bardzo dużo nie tylko o gotowaniu i o sobie nawzajem, ale także o kulturze oraz zwyczajach towarzyszących nam państw. Projekt był również niesamowitą okazją, żeby sprawdzić naszą znajomość języka angielskiego, a także nauczyć się nowych słów i zwrotów. Wyjazd udał się lepiej niż mogliśmy przypuszczać. Czekamy z niecierpliwością na następną wizytę w ramach projektu Erasmus+ „Kiss The Cook”. Tym razem pojedziemy do Irlandii. 25-29 marca. Drugi etap rekrutacji wkrótce!